TandblekningAllmänt

Färgen på tänder kan variera av många olika anledningar och det är vanligt att de naturligt blir mörkare med åren. Men tänderna kan också färgas av tobak, viss sorts mat och dryck som kaffe, te och vin. Även vissa sjukdomar kan ge missfärgningar.

Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel, oftast i form av gel som man lägger på tänderna. Ibland kombineras blekmedel med ljusbehandling eller laser.

Behandlingen görs antingen på en tandvårdsmottagning eller hemma, men man ska alltid undersökas av tandläkare eller tandhygienist först. Tandblekning på egen hand sker på egen risk. Man kan inte själv på ett säkert sätt bedöma vilket medel som är lämpligt att använda, så den bedömningen bör överlåtas till utbildad tandvårdspersonal.

Om man till exempel har tunn emalj, ilningar i tänderna, snusar eller röker bör man inte bleka tänderna. Man ska inte heller bleka tänderna om man är gravid eller ammar, eftersom det inte finns några undersökningar som visar hur barnet påverkas.

Förberedelser

Innan man låter bleka tänderna måste eventuella hål lagas samt tandsten och missfärgningar tas bort.

Hur går behandlingen till?

Den behandling som görs på en tandvårdsmottagning tar ungefär en timme. Man kan få komma tillbaka en eller två gånger och upprepa behandlingen för att få ett bra resultat.

Om man ska bleka sina tänder hemma gör tandläkaren eller tandhygienisten en avgjutning av tänderna och tillverkar en plastskena. Den fyller man sedan själv med blekgel och använder en till två timmar om dagen eller på natten.

Hur mår man efteråt?

Det är vanligt att man får besvär med ilningar eller irriterat tandkött, men besvären försvinner oftast inom ett par dygn. För bästa resultat bör man inte äta eller dricka något med starka färger, till exempel rödvin och blåbär, under behandlingen och några dagar efteråt.

Man kan få ilningar i tänderna

Man kan också få besvär i form av ilningar när man bleker tänderna, men ilningarna går över. Mer än hälften av alla som bleker tänderna får lätta till måttliga besvär.

Ilningar beror på att blekmedlet tränger in i tanden och skapar en inflammation i nerven, den så kallade pulpan. Besvären försvinner oftast inom ett till två dygn om man upphör med behandlingen.

 

Källa: Vårdguiden 1177.se