Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/b/b/lunatandlakarna.se/httpd.www/lunafiles/plugins/simple-history/loggers/SimplePluginLogger.php on line 1078 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/b/b/lunatandlakarna.se/httpd.www/lunafiles/plugins/simple-history/loggers/SimplePluginLogger.php on line 1097 Kronor och broar – porslin | Lunatandläkarna

Kronor och broar – porslinKronor och broar

  • Bro/brygga

    En lucka i tandraden kan fyllas med en bro som träs på de intilliggande tänderna.

  • Bro på implantat

    Broar kan även fästas vid implantat.

Vad är fasader, kronor och broar?

En tand består av krona och rot. Tandkronan som är det som syns i munnen består av emalj och tandben, så kallat dentin. I mitten av tanden finns en hålighet, pulpan, med tandens nerver och blodkärl. Om tanden har skadats av karies, gått sönder på grund av hög belastning eller av ett slag måste den lagas. Ibland räcker det med att tandläkaren gör en plastfyllning eller klistrar fast en fasad av porslin.

Om en tand är så trasig att den inte längre går att laga med fyllningar kan tandläkaren behöva slipa på tanden och göra en ny krona. En krona är en konstgjord del av en tand, oftast formad som en hätta, som täcker större delen av tanden.

Är pulpan skadad eller inflammerad behöver man en rotfyllning och om bara roten återstår kan tanden byggas upp med en pelare och krona. Pelaren har ett stift som fäster i roten och en del som sticker upp ur roten och som hjälper till att stabilisera den nya kronan.

Om tanden måste dras ut kan den ersättas med en bro som stödjer sig på de tänder som gränsar till luckan. En bro är en fast tandprotes som ersätter en eller flera tänder och som sitter ihop i ett stycke. Bron kan antingen klistras direkt på oslipade tänder eller så slipar tandläkaren på tänderna så att bron kan träs på som hättor.

En annan möjlighet är att ersätta tanden i luckan med ett implantat. När implantatet läkt fast i käkbenet kan kronan eller bron fästas på det. Tandläkaren behöver då inte slipa på tänderna bredvid luckan.

För att kunna ersätta förlorade tänder med en fast bro måste det finnas tillräckligt många tänder kvar i käken för att ge bra stöd åt bron. Tänderna får inte heller stå alltför långt ifrån varandra. En bro kallas ibland för brygga.

Hur provar man ut en krona eller bro?

Innan man har fått sin bro eller krona på plats behövs oftast flera besök hos tandläkaren. Först slipas tanden eller tänderna och tandläkaren tar ett avtryck för att kunna göra en modell. Sedan bestämmer man tillsammans färgen på ytskiktet, som vanligen är av porslin eller akrylplast. Avtrycket skickas till en tandtekniker, som tillverkar kronan eller bron.

Man behöver ibland göra en eller flera provningar i munnen för att passformen ska bli perfekt. För att slippa gå utan tänder har man oftast en tillfällig plastkrona eller bro under tiden som tandteknikern gör sitt arbete. När allt är färdigt kan man prova kronan eller bron i munnen några dagar för att känna att allt känns bra innan den sätts fast. Slutligen lägger tandläkaren ett cement i kronorna och fäster den på sin plats på tänderna.

Vilka material finns i kronor och broar?

Kronor och broar görs i olika material. Kronor tillverkas ofta av keramiska material, eller en kombination av metall och keram. Porslin är exempel på en keram. Metaller som används är guld, titan eller kobolt-kromlegeringar.

Broar görs ofta med ett skelett av guld, titan eller kobolt-kromlegeringar för att bron ska bli stark och klara av stor belastning. På senare tid har det också utvecklats starka keramiska material som kan användas till broarnas skelett.

Ett ytskikt av tandfärgat porslin eller hård plast läggs sedan på metall- eller keramskelettet för att ge tandlikt utseende.

För att klistra fast och fästa kronor och broar används olika typer av cement.

Viktigt hålla rent runt kronor och broar

En konstgjord krona eller en bro skyddar inte tänderna från hål eller tandlossning. Tvärtom bildas det ofta lättare bakteriebeläggningar vid övergången mellan den egna tanden och den konstgjorda kronan vilket kräver noggrannare munhygien. Broar kan ibland skapa svåråtkomliga ställen mellan tänderna som kan vara svåra att rengöra.

De viktigaste hjälpmedlen är en mjuk tandborste och fluortandkräm. Fluor stärker de kvarvarande delarna av tänderna och minskar risken för karies. Ofta behöver man extra fluor i form av tabletter, tuggummi eller munsköljning. Man kan också behöva extra små borstar och tandtråd för att komma åt överallt. En elektrisk tandborste kan vara ett bra hjälpmedel.

Om man har många kronor eller broar i munnen bör man träffa en tandhygienist regelbundet. Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper till med råd om hur man bäst sköter sin munhygien.

Hur länge håller kronor och broar?

Undersökningar visar att broar i allmänhet fungerar bra i 15–20 år. Under senare år har det kommit en hel rad nya material och tekniker som är mer svårbedömda eftersom de inte har kunnat studeras under så lång tid.

Om man gnisslar eller pressar tänder slits kronor och broar fortare. Man kan då behöva en bettskena som skyddar tänder, kronor och broar.

Garanti

De flesta tandläkare lämnar en ekonomisk garanti att en krona eller fast bro håller i två år.