Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/b/b/lunatandlakarna.se/httpd.www/lunafiles/plugins/simple-history/loggers/SimplePluginLogger.php on line 1078 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/b/b/lunatandlakarna.se/httpd.www/lunafiles/plugins/simple-history/loggers/SimplePluginLogger.php on line 1097 Hur fungerar tandvårdsstödet? | Lunatandläkarna

Hur fungerar tandvårdsstödet?Högkostnadsskyddet

 Högkostnadsskyddet innebär att du som har stora kostnader för tandvård inte behöver betala hela kostnaden själv. Försäkringskassan betalar ersättningen din tandläkare som drar av det på sitt pris, du behöver alltså inte själv göra något för att ta del av skyddet.
Ersättningen beräknas utifrån ett referenspris
Det är viktigt att komma ihåg att ersättningen från Försäkringskassan inte beräknas utifrån det pris som tandläkaren tar ut. Den beräknas i stället utifrån ett referenspris. Referenspriset är ett fast pris som bestäms av staten. Alla åtgärder som berättigar till ersättning från högkostnadsskyddet har ett referenspris. I referenspriset ingår också kostnader för material.

Tandläkarna är inte bundna av referenspriset. De kan välja att ta ut ett pris som är högre eller lägre. Om din tandläkare tar ut ett högre pris än referenspriset för en åtgärd betalar Försäkringskassan ändå bara ut ersättning som motsvarar referenspriset. Om tandläkaren tar ut ett lägre pris beräknas ersättningen däremot inte efter referenspriset, utan efter det pris som du faktiskt betalar.

Läs mer om referenspriset på Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets webbplats. Länk finns till höger.

Hur fungerar högkostnadsskyddet?

Du står själv för tandvårdskostnader som har ett referenspris på upp till 3000 kronor. Sedan får du ersättning för

  • 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor
  • 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor.

Om tandläkaren skulle ha tagit ut ett högre pris än referenspriset för någon åtgärd som ingick i behandlingen hade din kostnad blivit högre.

Högkostnadsskyddet beräknas per år

Högkostnadsskyddet börjar räknas upp när den första ersättningsberättigande åtgärden utförts på dig. Efter det räknas alla åtgärder som du får gjorda under de följande tolv månaderna in i högkostnadsskyddet.

Du kan själv bestämma att en ny ersättningsperiod ska börja innan den tidigare har löpt ut. Det kan vara fördelaktigt när du står inför en större behandling. Genom att få in flera åtgärder under en och samma ersättningsperiod kan du komma upp i referenspriser över 15 000 kronor och därmed få högre ersättning för den överskjutande delen.

Källa: Försäkringskassans hemsida

Till prislistan